-

Elérhetőségek

Keszler Villantó

Cím: 8800 Nagykanizsa,
Zemplén Győző u. 11/B. 4.em 26.
E-mail:
kbvillanto@gmail.com
Facebook

Facebook

 

 Írások

"Fénylik, mint a Salamon töke""Fénylik, mint a Salamon töke"

„Fénylik, mint a Salamon töke!”- akárcsak ez a mondás, éppen úgy félreérthető a villantók színének elnevezése is.
A Salamon történetre a magyarázat nagyon egyszerű: Salamont egy trónviszály után vártoronyba zárták. Az őrök éjszakára azt a parancsot kapták, hogy világítsák ki a tornyot, melyet töklámpásokkal oldottak meg. Innen hát a jól ismert mondás: Fénylik, mint…

Ilyen egyszerű a villantók színének elnevezése is?

- Ha egy szóval kellene válaszolni, akkor egyértelműen a válasz az, hogy : NEM.
Arany, ezüst, bronz, nikkel -kinek ne lennének ismerősek ezek a színjelölések a pergető horgászok körében? Bizonyára mindenki ismeri, hallotta és használja is ezeket a „színű” műcsalikat.
De vajon tudjuk is, hogy konkrétan mi micsoda vagy csak rámondjuk egy megszokott színre, márpedig ez AZ!?
Személyes tapasztalatom szerint egyértelműen az utóbbi esetet tudom igazolni.
Ám jogosan merül fel a kérdés, hogy valaminek miért az a neve ami, amikor nem is az, ami?
A válasz erre is roppant egyszerű: MARKETING.

Mennyivel egyszerűbb valamit eladni, aminek a neve: arany?

Egyrészt az aranyat mindenki ismeri a világon, nem kell külön bemutatni és persze sokkal jobban cseng az emberek fülének is, mintha azt mondanánk, hogy polírozott sárgaréz.
Másrészt pedig a marketing nagyon erősen jelen van a mai horgászcikkek területén is.
Éppen ezért és a félreértések elkerülése végett, nézzük át ezeket az ősi horgászeszközöket alapanyaguk ás valódi bevonataik szerint.
 

Alapanyag, bevonat:

A támolygó kanalak jórészt sárgarézből vagy acélból készülnek.
Az igazi minőségi kanalak mindig is sárgarézből készültek, mert ennek az anyagnak vannak olyan tulajdonságai, amik tökéletesek a műcsali készítéshez.
(hidegen jól alakítható, fajsúly, bizonyos szempontból korrózióálló, tökéletesen galvanizálható)
Acélból jórészt az olcsó utánzatok készülnek és persze a „az öreg Szovjetunió” acél kanalakkal árasztotta el anno a piacot.

Az acél kanalakat egyértelmű, hogy felületkezelni kell, mert különben rozsdásodna.

Erre kétféle megoldás létezik:
1. Galvanizálás: A galvanizálás egy olyan elektrokémiai eljárás, melynek során fémet vonnak be egy másik fémréteggel.

2. Festés: felsorolni is nehéz lenne a különböző festési technológiákat.
A színek sokasága pedig már-már az elképzelhetetlen kategória.

Most már, hogy tisztában vagyunk villantóink alapanyagával kapcsolatban lépjünk tovább és nézzük meg a következő problémát.

Elkészültek a különböző csillogó-villogó kanalak. Most már csak egy baj van velük.
Mindössze addig csillognak-villognak, amíg hozzá nem érünk, vagy amíg nem lesz vizes….stb.
Valljuk be a horgász ember (is) elsőként a szemével vásárol így gondoskodni kell róla, hogy polcokon lévő kanalak ne legyenek foltosak, ujjlenyomatosak.
Ennek érdekében jöhet a végső lakkréteg vagy fém hatású festék.
A kérdés, hogy egy foltosodó vagy egy örökké csillogó-villogó kanál a jobb az már megosztja a horgásztársadalmat. Valaki a foltos, öregedő színű kanálra, valaki pedig a vakítóan fényes kanálra esküszik.
Egy biztos: a gyári és boltban kapható kanalak szinte kivétel nélkül felületkezelve és lakkozva vannak.

Most pedig nézzük meg a Keszler villantókat kicsit részletesebben.

A Keszler villantók alapanyaga sárgaréz, melyre galvanizálás során kerülnek a különböző bevonatok. Ezek a kanalak nincsenek lakkozva, ezért felületük használat során mattul, sötétedik, foltosodik. Ez azonban nem minőségi hiba! 

Akik mégis a csillogó-villogó kanalak mellett teszik le a voksukat, már találnak a kínálatban kapocsba valót, mert festett és lakozott kanalak is készülnek 2019-től vásárlói kérésre.

Keszler villantók natúr színváltozatai részletesebben:

1. Arany: nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy nem aranyból készül ez a fantázia nevű csali. Bár megszólalásig megegyezik a színe az aranyéval, ezek a kanalak mégiscsak sárgarézből készülnek és polírozva kerülnek árusításra. Felülete kezdetben fényes és világos, tükörszerű. Idővel ez a szín sötétedik és foltosodik. A foltosodás mértéke nagyban függ a meghorgászni kívánt víz kémiai összetételétől. Van, ahol a folyamat nagyon gyorsan végbe megy, máshol pedig csak hónapok után.

Arany csali használat előtt és után.
Arany csali használat előtt és után.


Tipp: A csalikat használat után érdemes szárazra törölni és úgy rakni el a dobozba, így a foltosodás sokkal hosszabb idő és jóval több használat után megy végbe.

Amennyiben szeretnénk visszakapni az eredeti fényüket, nincs más dolgunk, mint háztartási boltban kapható általános fémtisztító szerrel átkenni őket és máris eredeti fényükben pompáznak.

2. Ezüst: A legtöbbet „hamisított” műcsali szín. Ma már gyakorlatilag bármire rá lehet mondani, hogy ezüst, aminek kicsit is fémesen szürkés színe van. A Keszler villantók valódi ezüst bevonattal rendelkeznek. Pont, mint egy valódi ezüst nyaklánc. (Azért halkan megjegyzem nem érdemes rögvest rohanni az ékszerészhez vagy a zálogházba, mert a bevonat „csak” pár mikron vastagságú, így nem fognak érte milliókat adni.)

Színe kezdetben fehéres, mely a legtermészetesebb szín, ami hasonlít a vizeinkben úszkáló apróhalak színére. Az öregedő ezüst folyamatosan feketedik, sötétedik, sárgássá válik. Az egyik legrégebbi műcsali szín, mely már több évtizede a horgászok nagy kedvence. Rengeteg utánzata létezik, főleg festékek formájában, de személyes tapasztalatom szerint egyik utánzat sem érhet az eredeti ezüst nyomába.

Ezüst csali használat előtt és után.


Tipp: Leginkább az ezüsttel bevont kanalaknál érvényes az a szabály, hogy szárazra törölve rakjuk el az öregedés lassítása érdekében.
Ha szeretnénk visszanyerni eredeti színét, akkor ezüsttisztító folyadék használatával ez könnyen elérhető.

3. Vörösréz: Nagyon régóta használt szín. Gyakran bronznak is nevezik. Fogósságáról oldalakat lehetne írni, nem nagyon van olyan horgász, akinek a táskájában ne találnánk 1-1 „bronz” kanalat. Foltosodásra talán ezek a kanalak a leginkább hajlamosak. (Lehet, hogy a fogósságuknak is ez a titka?)

Vörösréz csali használat előtt és után.


 

4. Nikkel: színeket tekintve ez a kanál a legfényesebb. Bevonata hasonlóan tükrös, mint a csapteleken található bevonat. Leggyakrabban ezekre a kanalakra mondják, hogy ezüst.

Pedig a valóságban ég és föld a különbség az ezüst és a nikkel bevonat közt.
Ezen a típuson általában „csak” vízcsepp maradványok maradnak hátra. Foltosodáson kívül nem nagyon változik a színe.

 Nikkel csali használat előtt és után.


Tipp: tisztán és fényesen tartásához elegendő csupán egy mikroszálas törlőkendő, mellyel áttörölgetve ismét tükörfényes lesz.

 

5. Fekete nikkel: Tulajdonságait tekintve teljes mértékben megegyezik a nikkel kanállal miszerint: fényes, tükrös. Azonban ennek a kanálnak szürke helyett fekete árnyalatú a színe.

 Fekete nikkel használat előtt és után.


Tipp: Tisztán és fényesen tartásához elegendő csupán egy mikroszálas törlőkendő, mellyel áttörölgetve ismét tükörfényes lesz.

 

6. Pikkely: Szintén egy sárgaréz kanál, csak a polírozottal ellentétben ez matt, karcos felületű. Kezdetben világos színű, mely használat során folyamatosan sötétedik.

Az arany kanállal ellentétben ez a típus nem veri vissza csillogóan a fényt napsütéses időben.

Pikkely csali használat előtt és után. 


 

7. Kék horgany: egy halvány kékes árnyalatú szín, melynek bevonatával elsősorban fémtömegcikkeknél pl: csavarok, lemezek, zsanérok és persze ereszcsatornáknál találkozhatunk.

Kék horgany csali használat előtt és után.


 

 

Keszler villantók festett és lakkozott színváltozatai részletesebben.


A lakkozott és festett kanalak kezdetben nem képezték palettám részét.
Az évek alatt kialakult vevői kéréseknek és igényeknek eleget téve 2019 őszétől elérhetőek a festett és lakkozott Keszler kanalak.

1. Lakkozott: 3 féle szín kapható lakkozott változatban.
Arany, ezüst, pikkely. Ezek a kanalak miután elkészültek külön kapnak egy lakk fedőréteget, aminek következtében eredeti színűket hosszú ideig megőrzik.
Fontos megemlíteni, hogy a lakkrétegnek köszönhetően az aranyszínű kanál csillogása kicsit tompább lesz. A pikkely fantázia nevű kanál a natúr változathoz képest sokkal kontrasztosabb lesz. Ez alatt azt kell érteni, hogy a felületén lévő karcokat a lakkréteg jobban kiemeli. A legnagyobb változás pedig az ezüst kanálon figyelhető meg. A lakkozásnak és az előtte történő felület előkészítésnek köszönhetően, a csali színe sokkal fehérebb és
selyemfényű lesz, a széleken pedig már az öregedés jelei is megfigyelhetőek.
Lakkozot arany és ezüst kanalak.


Lakkozott pikkely kanál. 


2. Színes kanalak: Jelenleg 4 féle színben készülnek.
Bordó metál: bordó alapszín melyen pluszban egy lakkréteg található, ami megadja a csalinak a csillogó metál fényű hatást.
Narancs, matt fehér és sárga szín: igazi klasszikus színek, régóta jelen vannak a műcsalik világában.

Színes kanalak.


Most, hogy már kicsit jobban ismerjük a támolygó kanalak alapanyagát és bevonatait nincs más dolgunk, mint kiválasztani az általunk legígéretesebbnek tűnőt és eltölteni minél több időt a vízparton. Akinek az olvasottakkal kapcsolatban kérdése vagy meglátása lenne: keressen bátran elérhetőségeim valamelyikén.


Üdvözlettel: Keszler Bertold

www.keszlervillanto.hu
www.facebook.hu/keszlervillanto
E-mail: kbvillanto@gmail.com


Vissza az előző oldalra!
Keszler Villantó - Magyar